16,9% от инспектираните кантари по пазарите и борсите не отговарят на

...
16,9% от инспектираните кантари по пазарите и борсите не отговарят на
Коментари Харесай

39% от кантарите на пазарите в София лъжат с грамажа, нито един редовен в Белоградчик и Шабла |

16,9% от инспектираните кантари по пазарите и тържищата не отговарят на условията на Закона за измерванията, стана ясно от данни на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. 

Инспекциите са извършени от 1 септември до 30 октомври, когато е най-активният интервал за търговия с плодове и зеленчуци. Проверени са 1883 търговци и 2005 употребявани от тях везни в цялата страна. 

Установено е, че 12% от използваните кантари не са минали изискуемите процедури по одобрение на вида им или оценка на сходството им със значителните условия към тях. Поради това кантарите не би трябвало да се употребяват. 5,5% от везните не са минали изискуемите годишни периодически инспекции. Някои от тях не са били представяни за инспекция години наред.

Най-сериозни нарушаванията са открити на общинските пазари в Белоградчик и Шабла, където всички инспектирани везни са били несъответстващи.

Нередовните кантари в. Исперих са 93,3%. На стоковото пазарище в с. Първенец също почти всички проверени кантари не дават отговор на условията - 92%. Всяка една от тези везни не е била позволена за комерсиална приложимост.

Останалите места с висок % на нередовни везни са: градският пазар в Пазарджик - 88,8%, пазарът в Кюстендил - 85%, общинският пазар в Козлодуй – 75%, общински пазар в Искър – 62%, пазар Борово в София и пазар Аспарухово във  Варна – 57%, общинският пазар в Раднево – 50%, общинският пазар в Берковица – 46%, общинският пазар в Мездра – 44%, общински пазар " Младежка " в Пловдив - 41%, " Женски пазар " в София – 39%, общинският пазар в Кубрат – 37%, общинският пазар в Червен бряг и пазар Димитър Петков в София – 36%, общинският пазар в Троян – 35%, общинският пазари във Вършец , Стражица и Павликени – 33% и общинският пазар в Монтана - 31%.

Резултатите от инспекциите демонстрират, че по отношение на 2019 година процентът на несъответстващите везни е повишен от 12,2% на 16,9%. 

По време на акцията са издадени 333 акта за административни нарушавания, свързани с несъответствия при измерването.  Част от търговците обаче не престават да работят с несъответстващи везни, без значение от формираните им при предходната инспекция актове, е открито при повторните инспекции.

Една от аргументите за огромния брой нарушавания е ниският размер на санкциите, настояват от ДАМТН. Това се отнася в най-голяма степен за физическите лица, каквито са най-вече търговците на пазарите. За тях са планувани санкции от 100 до 300 лв.. За юридическите лица глобите са от 200 до 500 лв.. ДАМТН ще предприеме законодателна самодейност за повишение на размера на глобите и санкциите.

Не би трябвало да се позволява търговците да разполагат везните тук-там, на които потребителите нямат видимост на резултата от измерването. По този метод, даже със съответстващи на законовите условия везни, недобросъвестни търговци биха могли да манипулират резултата от измерването или да изискват потребителите да заплащат суми, несъответстващи на измереното количество, споделят от ДАМТН. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР